Oliecheck

Hoe peil ik mijn olie?

Het oliepeil controleren is niet ingewikkeld. Doe dit altijd met een koude of afgekoelde motor (circa 5 minuten na afzetten van de motor) en zorg er ook voor dat de auto vlak staat.

 

  • Bij de meeste auto’s vind je de peilstok onder de motorkap op het motorblok. Haal de peilstok uit het motorblok en veeg de peilstok met een doek droog.
  • Steek daarna de peilstok opnieuw in het motorblok, haal het er weer uit en bekijk het niveau van de olie.
  • Zit de olie tussen het minimum en maximum, dan is het oliepeil in orde. Als het oliepeil lager staat, dan is het de hoogste tijd om olie aan te vullen of geheel te verversen.

 

Tip: Het is verstandig om altijd een litertje olie mee te nemen voor onderweg. Zo voorkom je stress en risico dat je te dure olie bij de pomp moet aanschaffen.

 

 

 

 

Waarom zit er olie in je motor?

De motor van je auto kan niet zonder olie. Door de motorolie komt er een dun laagje olie op de bewegende motorondelen en dat reduceert slijtage en wrijving. Daardoor functioneert jouw auto beter en soepeler bij elke temperatuur. Bovendien beschermt motorolie ook nog eens tegen roest en zorgt de olie voor de noodzakelijke verkoeling van de motor.

 

De oliecheck

Wie zuinig op zijn auto is, controleert regelmatig het oliepeil en zorgt voor het tijd olie verversen. De motorolie van je auto verversen is belangrijk. Olie verouderd en additieven raken uitgewerkt, waardoor de motorbescherming terugloopt en er schade kan ontstaan als de motorolie niet op tijd ververst wordt. Met een goede smering blijft de motor in topconditie en het verlengt de levensduur van je auto.

 

Bij olie verversen is het erg belangrijk dat je motorolie gebruikt die het beste bij jouw auto past. Kies je de verkeerde olie, dan kun je de motor blijvend beschadigen.

 

Wist je dat elke auto een andere soort olie heeft, die voorschreven is door de autofabrikant. Wil je weten welke motorolie bij je auto past, neem dat contact met ons op via de button.

 

Wanneer olie verversen?

De fabrikant van de auto geeft aan wanneer de motorolie vervangen moet worden. Door te weinig of vervuilde motorolie gaan de prestaties van je auto achteruit en kan het schade aan de motor veroorzaken.